Johannes Zacherl pinta. Gairebé de forma bulímica. Devorant tot el que l'envolta. Qualsevol cosa és un pretext per ser convertit ràpidament en línies,coñors, superfícies, sigui en primer o segon pla. La vida és curta, les emocions, tan intenses que necessita transmetre-les ràpidament sense espera possible. El seu traç és prcís, decidit, d'un moviment ampli, colors vibrants que emanen del seu pinzell. Les seves teles són immenses, de manera que omplen tot l'espai disponible i ens obliguen a entrar en el seu món de color, i ens embolcallen.

El mateix acte de pintar es converteix en una dansa sagrada, on l'ídol a venerar pot ser un cos de dona, un parell de sabates, una única flor, un grand peix...Ell dansa al voltant del seu model, l'admira en tots els seus aspectes, salta, ataca, esquiva, gira, es retrau, es projecta a la fi com un guerrer en ple combat. Com si la seva vida depengués d'una pinzellada mal donada, d'un moment de distracció en la seva absorta concentració.


        fotos Andrea Ferres


Cada any els gira-sols apareixen amb el bon temps. Els brots, d'un brillant verd, es veuen coronats per un incipient cap no més grand que el d'un nen. En créixer s'eleva majestuosament desafiant el sol amb explosió dels seus grocs. Però com si l'orgull li pesés massa en el seu desafiament al sol, en inflar-.se i madurar les seves lavors es veu obligat a acotar el cap al temps que el seu color or s'endolceix i la transperència dels seus pètals es torna opaca. La natura és la mateixa per a tots els éssers, només els paràmetres canvien.


             65 cm x 47 cm                                          300 cm x 195 cm                                     120 cm x 195 cm                      


Enguany els gira-sols no s'han recol.lectat. S'han quedat als camps, sotragats per la tramuntana, colpejats per les pluges. Encara estan mig dempeus però sense vida, secs. Ennegrits, recremats pel el sol sense pietat, indomables en el seu abandó, s'alineesn pels camps. Les seves llavors disseminades per terra, a mans del vent, sense opció de fructificar. Mortes.


                                                                                                    triptique 210 cm x 750 cm - Fotos M. Dunev


Des de la seva finestra, Johannes contempla aquest espectacle. El paisatge sempre, un altre dia tan esplèndit, l'artista mira com es transforma sense tan sols haver de girar el cap. No és cap sorpresa per als que el coneixen que aquests mateixos decrèpits gira-sols es plasmin en noves pintures...No en va tot el que forma part del seu univers serà, més tard o més d'hora, una pintura, com en aquest cas, tal vegada per retre el darrer homenatge a les que foren un dia exhuberants flors. Que no moriren en va.

Hélène Yousse

                                                 Tournesol Herisson 180 cm x 460 cm